Heidi Lektira

HEIDI pisac : Johanna Spyri
Kratak sadržaj

Heidi je nakon smrti svojih roditelja, ostala bez skrbnika i nitko se za nju nije imao brinuti. Žena koja je radila u domu za nezbrinutu djecu, saznala je da Heidi ima djeda i da je on jedini koji bi se mogao brinuti za nju. Žena je znala da joj preostaje samo
jedno, odvesti Heidi djedu, koji je živio na planini. Na početku djed nije htio uzeti Heidi, bojao se kako će se brinuti
za djevojčicu, a nije ni volio djecu. Ipak joj je dopustio da ostane.  Ispočetka, djed je bio hladan prema Heidi, no ubrzo su se počeli družiti. Uvijek su bili zajedno, Heidi mu je pomagala i navikli su jedno na drugo. Heidi je tamo našla i prijatelja Petra, koji je imao bolesnu, slijepu baku za koju se morao brinuti. Bio je također, baš kao i Heidi, bez roditelja. Heidi im je pomagala i postali su najbolji prijatelji.
Nakon tri godine žena se vratila i odlučila odvela Heidi. Isprva

nije htjela otići, djed je pokušao svim silama nagovoriti ženu da Heidi ostane kod njega, da joj kod njega ništa ne nedostaje, no ženu nisu uspjeli nagovoriti, te je odvela Heidi u bogatu kuću. Ondje je srela djevojčicu Klaru koja joj je postala prijateljica. Klara je bila u invalidskim kolicima i nije mogla hodati, pa joj je Heidi pomagala kad je bilo potrebno. Tamo je naučila i čitati, ali noću nije mogla spavati zbog čežnje za djedom.
Uskoro se vratila k djedu jer joj je jako nedostajao, a onda ju je posjetila i Klara. Klara je u planinama pokušala prohodati samostalno i uspjela, prohodala je bez ičije pomoći. Klarin otac obećao je da će se brinuti za Heidi kad on umre.

Glavni likovi: Heidi, djed, Petar, Klara

Vrsta djela: dječji roman 

Redoslijed događaja:
1. Dolazak Heidi kod djeda
2. Upoznavanje Petra, njegove mame i bake
3. Dolazak kod Klare
4. Gđa Rottenmier i neobičan dan
5. Uzbudljivi događaji i saznanje novosti g. Sessemana
6. Klarina baka dolazi
7. Radosti i žalosti
8. Heidi mjesečari
9. Heidi na planini sa novostima
10. G. doktor na planini
11. Dogodilo se ono čemu se nitko nije mogao nadati

Osobine glavnih likova:

Heidi: sretna, zaigrana, vesela, dobroćudna

"Za ruku je vodila dijete, čiji su obrazi bili zajapureni da je rumen probijala kroz djetinju mrku, suncem opaljenu kožu. Pa nije ni čudo - djevojčica je i pored vrelog lipanjskog sunca bila tako odjevena kao da je ciča zima. Jedva da joj je moglo biti pet godina, ali njen uzrast je bilo ipak nemoguće odrediti, jer je bila odjevena u dvije-tri haljine...."
Djed: ljut, namrgođen, šaljiv, dobroćudan
"Eto tu je sad sjedio s lulom u ustima, s rukama na koljenima i mirno gledao..."
"...upita starac grubo jedva pružajući djetetu ruku i osmotri je prodornim pogledom ispod kosmatih obrva... jer je djed sa svojom dugom bradom i gustim sjedim obrvama izgledao tako neobično..."
Petar: odgovoran, zaigran, ljubomoran, sretan, bezbrižan
"...morao danas gledati na sve strane svojim okruglim očima..."
"Za njega je bio veliki napor da predodžbe izrazi riječima koje znače baš ono što on voli."
"...još uvijek sav bijesan jurnu uz planinu..."
"Ponovo se smijao i pnovno počeo skakati, jer je bio izvan sebe od radosti..."
Poruka: Priroda je lijek za dušu

Bilješka o piscu

Johanna Spyri rođena je u Švicarskoj 12. lipnja 1827. godine. Odrasla je u kući s puno djece. Bila je jedna od najpoznatijih švicarskih književnica. Počela je pisati za vrijeme Francusko-ruskog rata 1871. god.


Najviše uspjeha imale su njene knjige za djecu, osobito ”Heidi”, koja je postala popularna diljem svijeta, Knjiga je ubrzo prevedena na mnoge strane jezike. Ljubiteljica je prirode, često piše prirodi u švicarskim Alpama, te smatra da priroda liječi, što i opisuje u svom najpoznatijem djelu.

Umrla je 1901. godine u Zürichu, svom rodnom gradu.