Strah u ulici lipa lektira

Strah u Ulici lipa - Milivoj Matošec 
Bilješke o piscu:
 Milovoj Matošec je suvremeni hrvatski dječji književnik rođen u Zagrebu 1929. godine gdje je i završio osnovnu školu, gimnaziju i pravni fakultet. Bavio se novinarstvom, bio je suradnik i urednik više časopisa, a radio je i na televiziji. Napisao je brojne priče, romane, radio igre (šezdeset ih je emitirano), scenarije za televizijske emisije, serije i crtane filmove. Najpoznatija djela su mu: Tragom brodskog dnevnika, Kapetan Tornado, Admiralov otok, Veliki skitač, Strah u Ulici lipa i dr. Romani su mu prevedeni na mnoge jezike. Umro je u Zagrebu 1982. g. 

Vrsta djela
Dječji roman 
Mjesto radnje
Radnja je smještena u mirnu Ulicu lipa. Ta ulica je vrlo stara ulica. Kažu, jedna od najstarijih u gradu. Vrijeme radnje: Vrijeme radnje je lipanj, vrijeme ljetnih školskih praznika. 
Tema: 
Tema djela je iznenadni dolazak dječaka Mungosa koji svojom pojavom i ponašanjem izaziva strah među djecom. Želio je biti "glavni" među djecom kako bi ga se oni bojali i slušali njegove
naredbe. U stvari, on je bio isti kao i oni, samo povrijeđen, bez prijatelja i neshvaćen od roditelja i nastavnika. Ideja: Dječaci kao Mungos ne bi smjeli bježati od kuće, krasti roditeljima novac, izigravati junake vestern romana i zapovijedati drugoj djeci. Trebali bi učiti, slušati roditelje i igrati se sa svojim prijateljima. Osnovna misao: Dobrotom i prijateljstvom možemo pridobiti i one koji nam nisu prijatelji.  

Kratki sadržaj :
    „Ulica lipa vrlo je stara ulica. Kažu, jedna od najstarijih u gradu. Sve je u
toj ulici lijepo i mirno, pa i kuće. Male su kao i ulica, ugodne, tihe i
nekako zadovoljne i sobom i ljudima.“

Ipak, u ulici postoji jedno mjesto koje podsjeća na stara vremena. Tu je ponajprije ruševina vrlo stare kuće ili još bolje, ono što je od ruševine ostalo, a ostali su samo temelji, a pod temeljima mračan i prilično tajanstven podrum. Ne znamo, možda je kuća od koje su ostali samo temelji i podrum nekada pirpada Alkibijadu Kolotrku.

U toj ulici živi složna družina: Šapica, Praporac, Veslonožac, Cvrkutalo i djevojčica Latica.

Iznenada njhov mir remeti dolazak nepoznatog dječaka zastrašujućeg izgleda i grubog ponašanja koji se predstavlja kao Mungos Nevada. Cijela družina je prestrašena, samo se brbljavi Cvrkutalo ponaša kao ulizica. Mungos odmah izdvoji plahog Šapicu i natjera ga da ga odvede kući. Družina se međusobno posvadi jer nisu zaštitili prijatelja. Mungos prijetnjama pištoljem i prijevarom natjera Šapicu da kupi bezvrijednu srećku za četiri dinara, što je cijela Šapičina ušteđevina. Kada su se vratili, cijela družina je svjesna da se nešto ružno dogodilo i nadalje se pokoravaju Mungosu te mu pronalaze smještaj u hladnom i mračnom Alkibijadovu podrumu.

Mungos ih prisili da ga prate u obližnji dio grada, ali im ne dozvoljava da vide gdje je do sada živio. Praporac i Veslonožac se znakovima sporazumiju i Veslonožac slijedi Mungosa do ulaza u stambenu zgradu. Družina se pomalo oporavlja od prvog straha, a Mungos se vraća sa zavežljajima koje treba odnijeti u podrum. U podrumu dolazi do novog sukoba i Šapica pokazuje veliku hrabrost i odbija donijeti konopac za sušenje rublja.

«Šapica je drhtao, silno napregnut i silno uzbuđen. Hoće li izdržati? Mora!
Ako još jednom popusti, Mungos će ga ucjenjivati do smrti. Sada konop,
a kasnije tko zna što! Možda stol ili ormar. Ili štednjak. Ili novac iz tatine
novčarke. Ne, neće popustiti.»

Družini nije uspjelo iskoristiti ovu slabost jer ih je Munogs ucijenio rekavši im da su mu pomogli da iz tuđeg stana ukrade stvari, te da su i oni sada njegovi suučesnici u krađi. Oni bez riječi primaju zapovijed da se ponovno okupe u pet sati popodne. Družina ne zna što bi učinila i ljuta je na Cvrkutala, ali se on brani da je spasio život Šapici donijevši konopac umjesto njega. Svi mu oproste i pokušaju se dogovoriti što će dalje. Njihove muke se nastavljaju kad su došli kući. Šapica se boji priznati mami što se dogodilo, Latica pokušava skriti sve od mame, a ne zna kako bi sakrila njhove nevolje pred ujakom Velikim Tomom koji nekako pronikne u sve njihove tajne. Veliki Tom je šaljivac koji u vrijeme ručka kuha večeru i razumije sve njihove brige, ali mu se Latica ipak nije mogla povjeriti. Pomoć od Velikog Toma traži i Cvrkutalo koj izmišlja strašnu bolest ne bi li ga Veliki Tom poslao u bolnicu i tako riješio svih muka.

Veslonožac pokušava istražiti što više o Mungosu, upoznaje skupinu starijih dječaka, ali o Munogosu ne uspijeva ništa saznati.

Mungos je tijekom svog popodnevnog sna usnuo strašan san u kojem se otkriva da je on zapravo ipak samo uplašeni dječak koji doziva mamu. U pet sati dolazi samo Praporac i obavještava Mungosa da mu društvo iz Ulice lipa više ne želi pomagati. Praporac uspijeva zbuniti Mungosa i izvući mu Šapičin novac.

Mungos je sada sam u podrumu i tu vidimo sav njegov strah i usamljenost, pokušava se ohrabriti razmišljanjem o junacima iz jeftinih vestern romana, ali mu to baš i ne uspijeva jer mu se ipak pričinjavaju duhovi. Tek kada je pala noć iskrada se iz svog skloništa, odlazi u stan svojih roditelja gdje uzima novac namijenjen plaćanju računa kako bi kupio hranu za nekoliko dana.

Na povratku u podrum Mungosa čeka iznenađenje, u podrumu je novi stanar, starac koji je pobjegao iz staračkog doma, Tugoljub Prvi. Nakon prvotnog nepovjerenja oni se sprijateljuju. Tugoljubu preko noći pozli i Mungos trči po liječnika Velikog Toma. U domu Velikog Toma Mungos otkriva svoju tajnu. Njegovo pravo ime je Darko. Ima dvije jedinice i mora na popravni iz matematike i fizike, a roditelji zbog toga nisu htjeli pokvariti svoje ljetovanje. Ostavili su ga kod tatinog prijatelja da s njegovim sinom uči, ali se dječaci nisu mogli složiti. Povrijeđen postupkom svojh roditelja Mungos je uvjeren da ga nitko ne voli i odlučio je pobjeći od kuće i postati odmetnik baš kao i junaci romana koje on tako voli čitati.

Veliki Tom pomaže Mungosu da shvati svoje zablude.

«O svakom čovjeku ovisi hoće li steći prijateljstvo i naklnost drugih ljudi.
To je posao koji mora obaviti sam. Ako ne uspije, nitko drugi nije kriv.»

Veliki Tom pronašao je i rješenje za popravni ispit, u učenju će Mungosu pomoći umirovljeni profesor iz Ulice lipa, a i od družine je izmolio oprost za Darka ispričavši im da je i on načinio sličnu glupost kad je bio dječak.
Na kraju Veliki Tom poziva svu djecu na večeru, ali u podne.Bilješke tijekom čitanja:
    -
Na pomalo tužan način opisana je Ulica lipa u kojoj više, nažalost, nema niti jedne lipe.
- U toj Ulici lipa upoznali smo Šapicu, Praporca, Veslonošca, Cvrkutala i Laticu.
- Dugonogi dječak Mungos Nevada, zastrašujućeg pogleda i kaubojskog hoda, dolazi u Ulicu lipa i svojim izgledom i ponašanjem plaši djecu.
- Preplašeni Šapica prisiljen je kupiti od Mungosa srećku koja više ne vrijedi.
- Mungos traži od djece da mu postanu prijatelji, što oni nerado prihvaćaju.
- Djeca odvode Mungosa u mračan i vlažan Alkibijadov podrum, Mungos donosi potrebne stvari i pretvara podrum u svoje sklonište.
- Žao mi je djece jer ih Mungos ucjenjuje i prijeti im zatvorom.
- Latica saznaje od ujaka Toma da Cvrkutalo traži da ga smjesti u bolnicu.
- Veslonožac traži kuću u koju je ušao Mungos.
- Praporac obavještava Mungosa da mu on i njegova družina neće više pomagati.
- Drago mi je što se svako dijete pametno i promišljeno suprostavlja Mungosu.
- Preplašeni i izgladnjeli Mungos krade novac i kupuje hranu.
- Starac Tugoljub iznenađuje i plaši Mungosa u podrumu.
- Tugoljub Prvi i Mungos postaju prijatelji.
- Mungos dovodi liječnika Velikog Toma da spasi Tugoljuba.
- Veliki Tom otkriva djeci svoju tajnu koja sliči Mungosovoj.
- Djeca opraštaju Mungosu i prihvaćaju ga kao prijatelja.


Kompozicija djela:
 - Mungos dolazi u Ulicu Lipa 
- Prestrašeni dječaci 
 - Mungos ucjenjuje Šapicu
 - Suprostavljanje dječaka Mungosu 
 - Boravak u Alkibijadovu podrumu
 - Susret Mungosa i Tugoljuba Prvog 
- Veliki Tom dolazi u podrum 
- Mungosova priča 
- Pomirenje dječaka i Mungosa 

Analiza stila
Stil u kojem je pisan ovaj roman je smiješan, duhovit, pun radnje, pun dijaloga, pisan jednostavnim jezikom, pristupačnim i razumljivim djeci.

 Analiza likova : 1

Mungos 
 Dječak koji je svojim ponašanjem i izgledom želio biti zločest, želio da ga se boje i da ga slušaju. Da bi izgledao još strašniji hodao je kao kauboj, a imao je i pištolj. Bio je grub sa svima i neprijateljski raspoložen. Strah i samoća, te prijateljstvo s Tugoljubom i Velikim Tomom otkrili su da je on dječak kao i ostali, samo što se smatrao nevoljenim, neshvaćenim i bez prijatelja. 

Šapica 
 Plah i miran dječak, naivan, voli se šaliti, ali kad je potrebno vrlo je bistar i hrabar. 

 Cvrkutalo 
Brbljav i nepromišljen dječak, prvo odobrava što Mungos radi i pomaže mu, shvaća svoju zabludu i moli družinu da mu oprosti. 

 Praporac 
Mudar i promišljen dječak, prvi pokazao da se ne boji Mungosa i da ne može zavladati Ulicom lipa. 

Latica 
Jedina djevojčica u družini, pametna, zna se mudro postaviti, te na svaku Mungosovu naredbu zna proturječiti. Vrlo je hrabra i iskrena prijateljica. 

 Veslonožac 
Dječak koji se voli voziti na dvokolici. Kao i Praporac opasan je protivnik Mungosu. Pokušava saznati tko je Mungos i gdje stanuje. 

Veliki Tom 
Liječnik koji se voli šaliti s djecom, voli pomagati ljudima, shvaća dječje probleme koji ga podsjećaju na djetinjstvo, Latičin ujak. 

Tugoljub Prvi 
Simpatičan i veseo starac, živi u staračkom domu iz kojeg ponekad bježi u Alkibijadov podrum, ne voli priče o bolestima i smrti, sprijateljio se i voli Mungosa.  

Analiza likova : 2

Mungos Nevada (Darko) Glavni lik romana. Svojim izgledom i nastupom nastoji izgledati opasno i zastrašujuće. 
 «Na kraju ulice pojavio se dugonogi dječak. Veliki dječak, veći i od Praporca i od Veslonošca. Nije bio samo dugonog. Trudi se, koliko mu je bilo moguće, da u hodu iskrivi desnu nogu na desnu stranu, a lijevu nogu na lijevu stranu. Ruke spuštene niz bokove, u hodu su se lagano klatile, ali su bile spremne. Spremne za što? Spremne na sve. I da se nađu na dršcima pištolja i da stisnutih šaka dočekaju napad. Koraci su mu bili dugi, bili su meki i bili su tihi. Ako netko po hodu prosuđuje čovjeka, morao bi sada zaključiti: odlučan, oprezan, spretan.» 
Taj prijeteći izgleda Mungosa Nevade zapravo je smiješan jer se vidi da on nastoji oponašati likove iz jeftinih kaubojskih romana. Munogosov lik se u romanu mijenja i razvija. Tak kada ostaje sam u Alkibijadovu podrumu upoznajemo pravog preplašenog dječaka koji dršće na svaki šum iz podruma.
 «Jedna stvar nije jasna. Tko je dozivao mamu? On? Koješta! Nije Mungos beba! Ne, mamu nije nitko zvao. Neobično je tiho u Alkibijadovu podrumu. Toliko tiho, da jasno može čuti otkucaje vlastitog bila. I ne samo to. Čini se da čuje kako podrum diše. Jest, baš kao da diše. To nije moguće. Zašto bi disao neki Alkibijadov podrum? Zašto bi disao bilo koji podrum na svijetu?»
 Iako naslućujemo da je nesretan, pravog Mungosa upoznajemo tek u njegovu odnosu sa starcem iz staračkog doma, Tugoljubom Prvim. On mu je pružio prijateljstvo, a Mungos mu je uzvratio brigom kao o rođenom djedu. Na kraju kada saznajemo priču o Mungosu on u nama izaziva sažaljenje i želju da mu pomognemo. 

Praporac 
Promišljeni dječak koji prvo razmisli prije svakog svog postupka. On je bio i prvi koji je Mungosu jasno stavio do znanja da ne može zavladati Ulicom lipa. «Došljak je pogledao najprije Praporca. Osjetio je valjda na neki način da je Praporac u Ulici lipa najvažniji.» 

Veslonožac 
Svoj nadimak je dobio od oca jer stalno vesla nogama na svojoj dvokolici. On je hrabar i prati Mungosa do stana, vraća se i pokušava otkriti tajnu. I sam Mungos priznaje da su Praporac i Veslonožac hrabri dječaci. «Praporac i Veslonožac bili bi opasni protivnici – ozbiljno je prosuđivao Munogos.» 
 Veslonožac je štuljiv i bistar dječak koji brzo donosi zaključke. «Mungos zbunjeno pogleda Veslonošca. Morao je priznati, bar sebi je morao, da Veslonožac nije naivan protivnik. On ne govori mnogo, ne toliko kao Praporac, ali misli brzo. I što je još gore, točno pogađa.» 

Šapica 
Plah dječak koji često nasjeda šalama svojih prijatelja. 
On je dječak «... koji je dobio nadimak jer se dugo nije usudio hodati bos. Nježan, povučen, čak i naivan. Zamisli, uvjerili su ga da je pred Alkibijadovim podrumom zakopano blago!»
 Mungos u njemu prepoznaje «poštara» i laku metu, ali njegova pobjeda nije dugog vijeka jer ovaj mali dječak pronalazi hrabrosti da mu se suprotstavi.
 «Šapica je drhtao, silno napregnut i silno uzbuđen. Hoće li izdržati? Mora! Ako još jednom popusti, Mungos će ga ucjenjivati do smrti. Sada konop, a kasnije tko zna što! Možda stol ili ormar. Ili štednjak. Ili novac iz tatine novčare. Ne, neće popustiti.» 
Ova Šapičina hrabrost bila je ključna i za odnos ostalih prema Mungosu, bio je to trenutak kada je družina nadvladala svoj strah. 

Cvrkutalo 
Svoj nadimak je dobio zbog svoje brbljavosti i nepromišljenosti. Ispočetka se prema Mungosu ponaša kao ulizica, ali i sam ubrzo shvaća kako je to lažno prijateljstvo. Veliki Tom je najbolje opisao Crvkutala ovim riječima:
 «Samo Cvrkutlao nije znao izabrati stranu – reče Tugoljub Prvi. - Varaš se! Izabrao je! Doduše u podne se razbolio. Naime, htio je da povjerujem u njegovu bolest, jer mu se činilo da bi najlakše izmakao neprilikama da ode u bolnicu. Kasnije se predomislio. Izabrao je svoju ulicu. Njemu treba vremena, mora se najprije snaći u događajima, ali kad se snađe, sumnjam da bi bio lošiji od ostalih.» 

Latica 
Jedina djevojčica u družbi, hrabra i iskrena prijateljica. Ona se odmah htjela suprotstaviti grubom došljaku, ali pristaje na njegove uvjete zbog straha za prijatelje. 
 «Ako se vi bojite, ja ću poći! – reče Latica i htjede ustati s ograde. Nije ustala. S jedne strane ju je uhvatio Praporac, a s druge Veslonožac.» 
 Latica je vesela i dovitljiva djevojčica koja sa svojim ujakom Velikim Tomom ima vrlo dobar odnos i od njega sazna i dobije sve što poželi. 

Veliki Tom 
 Liječnik i Latičin ujak. On je i veliki prijatelj djece iz Ulice lipa koji je ujedno i pun razumijevanja za njihove dječje brige. On je odrasla osoba koja se još uvijek živo sjeća svog djetinjstva i odrastanja i svih komplikacija s kojim se djeca ponakad susreću u svom odrastanju; od borbe s lošim ocjenama do uvjerenja da ih nitko niti voli niti razumije. 

Tugoljub Prvi 
Neobičan starac iz staračkog doma, i sam pomalo osamljen pa povremeno pobjegne iz staračkog doma. On prvi uočava da je Mungos Nevada samo jedan osamljeni i uplašeni dječak i uz pomoć Velikog Toma uspijeva pokazati Mungosu da nije sam i da ima onih koji će mu pomoći. 

Dojam o djelu: 
Roman Strah u Ulici lipa mi se sviđa jer su u njemu opisana djeca, njihova razmišljanja, igra, strah, zapažanja. Svako dijete je opisano na smiješan način, a zapravo to su pametne glavice koje se znaju suprotstaviti svakome tko nije iz njihove družbe. Ima dosta napetosti i neizvjesnosti, ali nakon otkrivanja Mungosove tajne, djeca ga razumiju i prihvaćaju.